maszyny do pelletu

Maszyny do pelletu – granulowanie a peletowanie

Granulowanie i peletowanie to dwa terminy często używane zamiennie, chociaż ich metody przetwarzania różnią się. Granulowanie zwykle odnosi się do procesu wytłaczania, w którym cylindryczne granulki są formowane przez przetłaczanie materiału przez matrycę. Najczęściej stosuje się go do drewna, paliwa i produktów paszowych (takich jak karma dla królików). W wyniku peletowania powstaje ogólnie pylisty produkt, ponieważ postrzępione, cylindryczne krawędzie ocierają się o siebie i odłamują.

Procesy

Granulowanie to operacja wytłaczania termoplastycznego tworzywa sztucznego. W rzeczywistości podczas tego procesu białka i cukry składników paszy stają się plastyczne po podgrzaniu i rozcieńczeniu wilgocią. Granulowanie jest kluczem do produkcji wysokiej jakości pasz żywieniowych, ponieważ zapewnia, że ​​receptura paszy jest w odpowiednich ilościach, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe każdego zwierzęcia. Każdy kęs granulatu będzie miał taką samą formułę, która zapewnia, że ​​całe stado jest karmione zgodnie z przeznaczeniem.

System peletowania składa się z kilku różnych maszyn zaprojektowanych w celu jak najefektywniejszego wykonania zadania peletowania. Proces peletowania rozpoczyna się od zasobnika, w którym przechowywana jest mieszanka zacieru.

Wytwarzane granulki 

Stamtąd zacier przechodzi przez podajnik ślimakowy, kondycjoner i trafia do granulatora. Maszyna ta znajduje się zwykle na parterze lub głównym poziomie podłogi roboczej. Gorący (około 85-90°C) ekstrudowany zacier (granulki) spływa grawitacyjnie do chłodnicy, gdzie jest przetrzymywany przez trzy do sześciu minut, podczas gdy jest chłodzony i suszony strumieniem powietrza. Powietrze jest wciągane przez masę peletów i kierowane do urządzenia odpylającego, takiego jak kolektor cyklonowy. Pył z wylotu kolektora jest zawracany do pojemnika na górze granulatora, aby ponownie sprasować w pelet.

Proces peletowania polega na przetłaczaniu miękkiej paszy przez otwory w metalowej płycie matryc w celu uformowania sprasowanych peletek, które są następnie cięte na zadany rozmiar. Gdy „kondycjonowane” składniki paszy zostaną poddane wystarczająco kontrolowanemu ściskaniu, utworzą one gęstą masę, ukształtowaną tak, aby pasowała do matrycy, do której są dociskane. Gdy ciepło i wilgoć są ponownie usuwane (suszone i chłodzone), aby wytrzymać umiarkowanie nieostrożne obchodzenie się bez nadmiernego pękania, zachowały lub zwiększyły swoją wartość odżywczą.